Kukka haudalle -taikka kaksi

Kukkakaupan työntekijänä törmää monesti tilanteeseen, jossa hautajaisiin toivotaan laskettavaksi vain yksi kukka. Toivomus voi olla esitetty omaisten taholta tai vaikka seurakunnan puolesta. Olen huomannut tämän harmistuttavan monia. Yksi kukka kun ei välttämättä riitä symboloimaan kaipauksen määrää, kun on menetetty läheinen; ystävä, äiti, puoliso.

Syy esitettyyn 'yhden kukan' -periaatteeseen on yleensä hautausmaalle kertyvä maatumaton jäte: kukkalaitteiden mukana tulevat tukirautalangat ja sidontakahva. Kukat itsessään ovat kuitenkin maatuvia, joten tärkeämpää olisi korostaa hautausmaalle tuotavien kukkatervehdysten ekologisuutta kuin kukkien määrää. Yhdenkin kukan ympärille kun voi kieputtaa rautalangan vartta tukemaan. Ammattitaitoinen kukkasitoja pystyy tekemään täysin maatuvan tuotteen, kun sitä vain osataan pyytää.

Mikäli tilaisuuden luonteeseen kuitenkin sopii pieni kukkatervehdys, on yhä olemassa vaihtoehtoja. Tavanomaisen ruusun tai liljan sijaan voidaan laskea mikä tahansa muu kukka. Esimerkkinä kalla tai flamingonkukka ovat hyviä vaihtoehtoja.

Alla muutamia ideoita miten yhdestä kukasta voi saada persoonallisemman. Toteuttanut: allekirjoittanut sekä Anna-Maria Pigg.

(Teksti on julkaistu vain suomeksi, koska se koskee lähinnä Suomen hautauskulttuuria.)
(Text has been published only in Finnish, because it mainly concerns the Finnish funeral culture.)
NewerStories OlderStories Home

0 comments:

Post a Comment